Londoni fémtözsde (LME)

A világ árutőzsdéi közül a New York-i (COMEX/NYMEX), a shanghaji (SHME) és a londoni tőzsdén (LME) folyik rézkereskedés.

A Londoni Fémtőzsde az 1571-ben megnyitott Királyi Tőzsdétől eredeztethető. Ez volt az első olyan hely, ahol a fémkereskedők rendszeresen találkoztak. Az már 1877-ben volt, hogy létrejött a Londoni Fémpiac és Tőzsdevállalat a XIX. századi ipari forradalom eredményeként. Ez az Egyesült Királyság fémfelhasználásának jelentős növekedéséhez vezetett, az viszont megkívánta a hatalmas mennyiségű külföldi importot. Vállalkozó kereskedők óriási összegeket fektettek be ebbe a tevékenységbe, ami nagy kockázatnak volt kitéve, nem csak azért, mert a szállítási utak veszélyesek
voltak, hanem azért is, mert a rakományok elveszthették értéküket, ha az ár esett az idő alatt, míg a fémszállítmányok elértek Britanniába.

A kereskedők kávéházakban találkoztak és ott kereskedtek egymással. Hogy védjék magukat az előbbi kockázattól határidős szerződéseket kötöttek. Az LME-t azért hozták létre, hogy rendet teremtsenek e tevékenységnél az egyedi kereskedési helyekkel, a meghatározott kereskedési időkkel és az egységesített szerződési feltételekkel. Ahogy a tőzsde fejlődött az ipar minden szempontból kihasználta a határidős szerződések előnyeit, hogy védje magát az árkockázattal szemben. Ez a gyakorlat a hedzselés (hedging).